Waarschuwingen en contra indicaties Pepermunt en Melaleuca alternifolia

Lieve mensen,

Er moet me iets van het hart,

Nu de gezondheidscrisis in alle hevigheid is losgebarsten zie je ook dat mensen die echt de “ballen verstand” hebben van essentiële oliën (pardon my French) gebruik willen maken van de populariteit.

Ik ben zelf al twee weken met een bericht bezig maar wil dat het onderbouwd en niet misleidend is. Dit kost tijd! Ik wordt erg verdrietig van deze mensen die soms ronduit gevaarlijke adviezen geven!

Omdat mijn stuk nog niet klaar is maar ik iedereen wel wil waarschuwen voor de gevaren die ik voorbij heb zien komen, volgt hier wat ik tot nog toe gezien heb en waar volgens mij de gevaren liggen.

 

Pepermunt (Mentha Peperita)

Pepermunt kan o.a. helpen bij koorts, hoofdpijn en een verstopte neus echter…

DIT ZIJN DE meest recente en OFFICIËLE WAARSCHUWINGEN voor PEPERMUNT!

 • Op de huid maximaal 5,4% essentiële olie *
 • Het kan de slijmvliezen irriteren
 • oppassen met acid reflux
 • galvorming bevorderend
 • contra indicatie bij hart defibrillatie en G6PD deficiëntie
 • NIET aanbrengen op of nabij het gezicht van zuigelingen en kleine kinderen
 • neurotoxisch
 • Er wordt aangeraden om het alleen verdund op de huid te gebruiken of te wel NIET VERNEVELEN EN INNEMEN!
 • Onverdund kan het contact allergie en dermatitis veroorzaken!

* Als er maximaal 5,4% op de huid staat, wordt daarmee de maximale dosering bedoelt. 5,4% wil zeggen: 5,4 ml essentiële olie in 100 ml plantaardige olie

Pepermunt lijkt zo gewoon en onschuldig maar is een heel erg heftige olie als je hem enkelvoudig inzet. Zeker voor mensen met longaandoeningen. Het gebruiken van de enkelvoudige essentiële olie Pepermunt bij longaandoeningen kan zorgen voor exacerbatie (longaanval) met heftig hoesten, meer slijm en benauwdheid!

Daarnaast onderdrukt Pepermunt (menthol) de hoestprikkel. Heel fijn als je tot de 67% van de patiënten behoort die een droge hoest heeft. Echter behoor je tot de 23% die een natte hoest heeft (dat wil zeggen met slijm) dan loop je het risico dat je juist een longontsteking in de hand werkt!

Tea Tree (Melaleuca alternifolia)

Kan helpen je immuunsysteem te ondersteunen en nog veel meer…

 • DIT ZIJN DE meest recente en OFFICIËLE WAARSCHUWINGEN voor Melaleuca alternifolia!Op de 
 • Op de huid maximaal 15% essentiële olie *
 • Laag risico overgevoeligheid voor de huid indien men voldoende verdund!
 • Onverdund kan het contact allergie en dermatitis veroorzaken!
 • Niet onverdund op de huid gebruiken in verband met risico op overgevoeligheid!

* Als er maximaal 15% op de huid staat, wordt daarmee de maximale dosering bedoelt. 15% wil zeggen: 15 ml essentiële olie in 100 ml plantaardige olie

Dit is een olie die als je een goede kwaliteit hebt, en op de juiste manier inzet veel voor je kan betekenen (daarover later dus meer in mijn volgende bericht). Op zich dit gezien als een veilige olie. Echter er wordt aangeraden om een maximale verdunning van 15% te gebruiken op de huid in verband met risico op overgevoeligheid voor de olie (als dit gebeurt kan je als het tegen zit de essentiële olie NOOIT meer gebruiken), allergische reacties en huidontstekingen.

Inname is GEVAARLIJK! Dat niet alleen vanwege bovenstaande maar ook omdat Melaleuca alternifolia ook vaak wordt verkocht als Tea Tree. Vervalsing, verdunningen en chemische toevoegingen worden bij de ze olie veel gedaan! Het is zo erg dat er 300% meer Melaleuca alternifolia op de markt is dan er wordt geproduceerd! Rara wat zit er dan in het flesje. Als je dus een olie inneemt (doorslikt) waar chemische toevoegingen inzitten kun je jezelf dus heel veel kwaad doen. Je moet dus 100% zeker zijn dat je echte Melaleuca alternifolia hebt.

Het innemen van Melaleuca alternifolia heeft een ander gevaar zeker als het niet zuiver is. Door het in te nemen (door te slikken) komt het via je eerste stofwisseling het lichaam binnen. Dit betekent

A) dat je meteen het grootste gedeelte van de werkzaamheid kwijt raakt (als die er al is) omdat het of in de maag onschadelijk wordt gemaakt of…

B) het gaat naar de lever waar het omgezet/onschadelijk gemaakt wordt in ander stoffen. Deze stoffen kunnen interactie hebben met reguliere medicatie!

Als je hier geen verstand van hebt dus GEEN Melaleuca alternifolia of TEA TREE olie inslikken, innemen, in water stoppen en opdrinken zonder overleg met een gecertificeerde aromatherapeut.

Buiten dit alles is het daarnaast belangrijk dat je verse Melaleuca alternifolia gebruikt. In Melaleuca alternifolia zitten nogal wat monoterpenen die snel oxideren (bederven) en van allerlei gezondheidsproblemen kunnen opleveren.

Naast dit alles blijf ik natuurlijk aan de dieren denken. De grootste problemen en vergiftigingen met dieren zijn met enkelvoudige essentiële oliën gebeurd waarbij Tea Tree (ik noem het in dit geval expres geen Melaleuca alternifolia) de grootste problemen geeft omdat het heel vaak chemisch verdund is en er veel te veel van wordt gebruikt! De veiligheid (indien je kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën hebt) ook van essentiële oliën die soms stevige contra-indicaties hebben zit hem in de samenstellingen en het voldoende verdunnen. Safety in the numbers. Maar dan nog moet je 100% zeker zijn dat deze enkelvoudige oliën die in de samenstellingen zitten zuiver zijn en als je het om en rond je dieren inzet de oliën geschikt zijn voor dieren. Indien je hier niet aan kunt voldoen om wat voor reden dan ook, zorg dan op zijn minst dat je ze uit de ruimte houdt waar jij ze gebruikt!

Het lijkt me duidelijk, essentiële oliën zijn vaak geweldig, maar zeker niet onschuldig en kunnen bij ondeskundig gebruik zelfs gevaarlijk zijn. Wil je advies, check dan de persoon in kwestie die de informatie deelt. Hebben ze papieren/diploma’s en ervaring (geen cursusje of workshop, maar een OPLEIDING van 3 à 4 jaar!) Te denken valt aan Aromatherapeuten en natuurgeneeskundigen.

Zuivere hoogwaardige essentiële oliën kun je aanschaffen bij:

www.silverlinde.com (geschikt voor dieren)

www.florihana.com (kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën, niet altijd geschikt voor dieren)

www.animaleo.info (ontwikkeld speciaal voor dieren, momenteel alleen samenstellingen)

Lieve mensen,

Gebruik alsjeblieft je gezonde verstand en laat je geen oor aannaaien!

Ik wens jullie gezondheid toe en een gezond immuunsysteem. Stay safe en heel veel sterkte allemaal de komende tijd.

Saskia (Sassoe)