Studies

Huidige pagina: Home / Paardenwelzijn / Studies

Wat bedoelen onze paarden met schrapen?

Wanneer we onze paarden zien schrapen (pawing) wordt er sinds jaar en dag aangenomen dat het betekent dat ons paard zich verveelt. Een nieuwe studie zet echter vraagtekens bij deze aanname en stelt dat het gedrag meer te maken zou kunnen hebben met ongemak.

De studie aan de  Cornell  Universiteit is gebaseerd op een onderzoek met 41 racepaarden. “ We gebruikten racepaarden omdat schrapen het enige gedrag was waar de trainers over klaagden” zegt Katherine Houpt, VMD (Dierenarts) en PHd. De paarden werden gestald op de New York State Fairgrounds terwijl ze werden getraind en werden gehuisvest in boxen met zand als ondergrond.  Ze kregen iedere dag 30 minuten beweging van maandag tot en met zaterdag.

De onderzoekers observeerden de paarden voor korte periodes 2 x per dag, 62 dagen lang van 07:30 in de ochtend tot 16:00 ‘s middags. Iedere activiteit werd genoteerd en onderverdeeld in verschillende categorieën. Dit was inclusief schrapen, weven, drinken, liggen en plat liggen of staan. Over het algemeen schraapte 58.5% minstens 1 keer en binnen deze  groep was 9% van al het gedrag schrapen.

Analyse van de verzamelde gegevens liet zien dat het niet aan leeftijd of geslacht lag of een paard kans liep om te  gaan schrapen.

De onderzoekers zagen echter een onverwacht patroon naar voren komen:

De paarden leken meer in de namiddag te schrapen nadat ze juist beweging hadden gehad en ze schraapten minder op zondagen als ze helemaal geen beweging kregen.

“Schrapen wordt typisch altijd geassocieerd met verveling en te weinig beweging dus dit gegeven was verrassend” zegt Dr Houpt. Daarnaast werd het schrapen het meest algemeen tijdens de namiddag check die 2 uur voor het eten geven werd gedaan.  Dr Houpt zegt dat dit suggereert dat het schrapen niets met anticiperen voor het eten geven te maken heeft.

Deze factoren “ laat ons denken dat dit comfort zoekend gedrag is”  zegt Dr. Houpt. De onderzoekers hebben een hypothese dat ongemak/pijn /spierpijn  na training of werk kan helpen verklaren waarom deze paarden in de namiddag meer schraapten.  Er werd ook gespeculeerd dat de paarden schraapten om gaten te maken in de grond zodat ze hun benen daar in konden zetten om  hun gewicht her te verdelen of te compenseren voor ongelijke vloeren.

In hun onderzoek schreven de onderzoekers “ veel van de anekdotes ten aanzien van de observaties van de paarden die aan het schrapen waren lijken deze hypothese te ondersteunen” en Dr. Houbt voegt toe dat “de trainers het gedrag geen schrapen noemen maar graven”. Dus zij denken dat het een doelgericht gedrag is. Volgens Houpt is er een studie waarbij er time- lapse video wordt gebruikt om het gedrag te registreren  nodig zal zijn om te kijken of de paarden ook daadwerkelijk in de kuilen gaan staan erg zou helpen om deze hypothese te bewijzen.  “ Nu hebben we alleen nog maar een paar honderd racepaarden en een gretig team met studenten nodig zodat we deze vraag kunnen beantwoorden”.

Referentie “ Pawing by standardbred racehorses: Frequency and patterns, “ Journal of Equine Science Oktober 2014

Samenvattend zegt de studie dus dat als het aankomt op Pawing (schrapen) het suggereert dat het gedrag minder met verveling te maken heeft maar meer met ongemak na inspanning. Altijd weer interessant als er nieuwe onderzoeken zijn en vooral als deze de ‘wereld op zijn kop zetten’.

In mijn studie tot gedragstherapeut voor paarden wordt  het schrapen gezien als probleemgedrag en zelfs als het tegenzit als Stereotypie of zoals het beter bekend staat een stalondeugd. Als je echter de resultaten van de studie er op nahoudt lijkt het niet te worden veroorzaakt door verveling  en of te weinig beweging. Dit is natuurlijk een totaal andere zienswijze. Natuurlijk dien je te allen tijde te checken of een probleemgedrag niet wordt veroorzaakt door een lichamelijk probleem.

Dit onderzoek suggereert echter dat dit nog wel eens vaker het geval zou kunnen zijn dan we denken.

Uiteraard zijn de condities anders als in de meeste stallen in Nederland. Ik ken namelijk maar weinig stallen waar de ondergrond zand of grond is. Echt graven is dus in de meeste gevallen niet mogelijk. Maar toch…… Hoe vaak wordt er niet tegen een paard geschreeuwd of wordt er een klap of trap tegen de staldeur gegeven omdat het paard staat te schrapen. Niet dat dat zin heeft maar dat is weer iets heel anders……

Waar ik graag wil dat je over na gaat denken is het volgende. Misschien probeert je paard je wel duidelijk te maken dat hij pijn heeft of op zijn minst zich niet lekker voelt. En spierpijn na training is ook pijn. Pijn of ongemak als zodanig is voor de meeste mensen moeilijk om te zien of te herkennen en daar zit veel paardenleed (dieren in het algemeen trouwens want ook op de dierenkliniek  waar ik werk als assistente kom ik erg vaak mensen tegen die niet geloven of zien dat hun dier pijn heeft).

Een tijdje terug heb ik een serie geplaats over het herkennen van pijn of ongemak. Dit is al weer een tijdje geleden dus ik ga het binnenkort weer plaatsen.

Als altijd hoop ik dat je met deze info weer je voordeel kunt doen!

Saskia