Clickertraining

Huidige pagina: Home / Dierenwelzijn / Clickertraining

Training

Bij clickertraining wordt uitgegaan van het belonen van goed (positief) gedrag. Het gewenste gedrag wordt beloond en het ongewenste gedrag genegeerd. U leert nieuw gedrag aan wat zo in de plaats komt van het oude ongewenste gedrag.

De clicker

De clicker is een simpel plastic doosje met een reepje metaal erin. Wanneer je met je duim op het reepje metaal drukt klinkt er een ‘clickclic’-geluid. Het paard weet in de eerste instantie niet wat het click-geluid inhoudt; dit zal eerst geleerd moeten worden. De clicker is een markeersignaal, ook wel “brug” genoemd, tussen het gewenste gedrag en de beloning.

De beloning

De beloning volgt na het clicker-geluid. Hierdoor kun je ook op afstand belonen, want er mag een aantal seconden zitten tussen de click en iets lekkers/fijns.

Elk paard is anders en het is aan u om uit te zoeken waar uw paard het beste door te motiveren is. Over het algemeen is dat iets lekkers (muesli, wortel, gras, enz.), maar sommige paarden vinden aandacht nog veel fijner. Krauwen op speciale plekjes e.d. Het is wat lastiger uit te voeren maar behoort tot de mogelijkheden.

In de praktijk blijkt voerbeloning wel het meeste effect te hebben. Uit een Frans onderzoek van de universiteit van Rennes is gebleken dat paarden die met voedsel worden beloond tijdens de training sneller leren en ook meer aan de persoon gehecht raken.

Het doel

Met de clicker kunt u precies aangeven aan uw paard wat u van hem wilt op basis van vertrouwen en ontspanning. U zegt feitelijk: ‘Ja, dat is wat ik wil.’ Hierdoor leert het paard sneller.

In vergelijking: als u bij ongewenst gedrag straft raakt het paard gestrest en angstig hierdoor komen er hormonen vrij die de hersenen blokkeren om wat te leren. Als u pech heeft is uw paard vervolgens ook nog bang voor u. En heeft hij niets geleerd!

Timing

Wat bij clickeren erg belangrijk is het timen. Het is de bedoeling dat u het gedrag clickert wat u wilt zien. Als u niet goed timet beloont u gedrag wat u niet wil. Bij voorbeeld als u uw paard wil leren stilstaan clickert u als hij stilstaat. Als hij dan net beweegt als u clickt dan heeft u dus het bewegen geclickerd en niet het stilstaan. Daarbij zult u ondanks dat u niet op het juiste moment geclickerd hebt (trainingsfout) toch de beloning moeten geven. Want na een click volgt altijd een beloning.

Trainingsfouten

Sommige mensen denken dat het geven van een voerbeloning opdringerigheid en zelfs agressie oplevert. Dit is echter het gevolg van trainingsfouten (belonen op het verkeerde moment). Dit is te voorkomen en ook af te leren.

Waarom dan clickertraining?

Het op een juiste manier trainen van paarden is moeilijk; het vergt kennis en inzicht van paardengedrag.

De clicker maakt het opvoeden/trainen gemakkelijker doordat het voor uzelf vrij gemakkelijk te leren is en u heel duidelijk kunt aangeven wat u precies van uw paard wil. Leren op basis van belonen is een bewezen effectieve leermethode.

Met eerlijkheid, respect, consequent zijn en een juiste timing kom je een heel eind!