Aromatherapie

Huidige pagina: Home / Paardenwelzijn / Aromatherapie

Essentiële oliën, ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën zijn sterk geconcentreerde planten kracht. De Essentiële oliën worden gewonnen van bomen, planten bloemen struiken zaden en wortels. Doormiddel van distilleren of koude persing. De aroma therapie maakt vooral gebruik van de geuren maar ze kunnen ook worden ingezet om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. Ze helpen de zelfgenezing te bevorderen om zo het lichaam weer in balans te brengen.

daarnaast versterken ze andere therapieën.

Hoofdmethode om de oliën toe te passen

 • Inademing via cupping, verneveling via diffuser, steentje of humane verdamping
 • Huid/haren via massage, petting of Easy’s Aromaboost
 • Inname

Dit kan je dier op een paar manieren beïnvloeden:

 • Psychologisch
 • Fysiologisch
 • Energetisch

Psychologisch

Als de essentiële olie wordt ingeademd worden de moleculen naar het Limbische systeem van de hersenen gestuurd waar ze een directe werking hebben op de emoties en of gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend.

Fysiek

Door inhalatie, op de vacht of huid of via inname komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor de moleculen alle cellen van het lichaam kunnen bereiken. De toepassing is afhankelijk van de vraagstelling. Bij ondersteuning van de luchtwegen vernevel ik de olie liever, omdat dit de kortste en meest effectieve weg is. Op de huid/vacht kan ook maar werkt afhankelijk van waar je het aanbrengt minder snel.

Energetisch

Essentiële oliën zijn in staat om de aura te beschermen en zo negatieve energie buiten de deur te houden en de eigen energie bij zich zelf te houden. Bij dieren kun je denken aan getraumatiseerde dieren die onze goede bedoelingen als negatief ervaren of eigenaren die graag iets willen b.v. trailerladen en hun energie projecteren op het dier waardoor het juist mis gaat.

Werkwijze 1

Het dier zelf laten kiezen uit voorgeselecteerde essentiële oliën.

Dieren, daar vallen wij ook onder ;-). Lijken te “weten” welke essentiële olie ons lichaam goed kan gebruiken. Aan de hand van 5 oliën die ik op basis van een anamnese (specifieke vragen) heb uitgekozen (door de vragen ontstaat een beeld). Uit deze geselecteerde essentiële oliën laat ik het dier zelf kiezen waar de voorkeur naar uitgaat. Als je dier (of jijzelf) behoefte heeft aan een olie zal hij/zij langer bij deze olie blijven ‘hangen’  (soms zelfs proberen het op te likken of eten) dan wanneer hij de olie minder lekker vindt. Als tegenhanger wordt nog een olie uitgekozen die niet in het plaatje past. Tot nog toe heeft ieder dier deze afgewezen……Het is heel belangrijk om een essentiële olie niet direct onder de neus te duwen maar het dier de gelegenheid te geven om naar het flesje toe te buigen bij voorkeur met de dop erop! Anders kun je een valse uitslag krijgen. Hoe je oliën veilig kunt gebruiken en toepassen kun je leren in mijn trainingen Basis toepassingen Aromatherapie

Werkwijze 2

Zelf beslissen.

Easy’s Aromaboost

Easy’s Aromaboost is bedoeld als boost voor het hele systeem. Het is een totale wellness behandeling en bedoeld om het lichaam een zetje in de goede richting te geven. Dit zetje kunnen we mens en dier bijna altijd wel gebruiken. Mits men de contra-indicaties in acht neemt, men het genoeg verdund, per diersoort op de juiste manier toepast en met geschikte essentiële oliën werkt, kun je het toepassen indien je zelf denkt dat je dier deze wellness behandeling goed kan gebruiken. Echter, kennis hierover is een absolute MUST om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Laat je goed voorlichten door een Aromatherapeut voor dieren met ervaring! Volg eerst de training basis toepassingen Aroma therapie en dan de workshop Easy’s Aromaboost.

Het managen van insectendruk

Hierbij maak JIJ de keuze:

 • Niets doen (vind ik geen optie met toename van allerlei ziektes die worden overgedragen door insecten).
 • Weerstand ondersteunen met onder andere Easy’s Aromaboost, (hier moet nog naar veel meer gekeken worden als, stress, chemische druk, spijsvertering enz enz).
 • Chemische oorlogsvoering (alleen indien absoluut noodzakelijk b.v bij te hoge omgevingsdruk, plaag of situatie waarbij insecten gedood  dienen te worden).
 • Op een natuurlijke manier aanpakken met essentiële oliën en nee, je dier zal nooit voor deze oliën kiezen simpelweg omdat in de essentie de oliën niet voor je dier zijn           maar tegen de insecten. Uitkiezen van essentiële oliën kan alleen indien je dier het voor zijn eigen lichaam nodig heeft.
 • Combinatie van weerstand ondersteunen en gebruik maken van essentiële oliën om insecten af te weren (let op het gaat om afweren, niet om doden van insecten!                 Je moet hierbij zelf de situatie goed in de gaten houden en ingrijpen indien nodig.