Natuurlijke vijanden vlooien en teken

 

Sassoe- natuurlijke vijanden vlooien en teken

 

Lieve vrienden en vriendinnen

Natuurlijke vijanden vlooien en teken,

We zitten inmiddels stevig in de lente en op naar een hopelijk prachtige zomer, heerlijk weer genieten van de zon en en de buitenlucht. Helaas brengt het lekkere weer ook weer wat minder leuke dingen waaronder vervelende insecten.
Afgelopen week ben ik weer een paar keer benaderd met de vraag wat je hier tegen kunt doen. Tijd om een bericht te delen wat ik vorig jaar schreef.

Hoewel er essentiële oliën zijn die goed helpen met de afweer (als je ze goed gebruikt) is dit in feite symptoom bestrijden. Iets wat ik liever niet doe. dus ben ik vorig jaar na een gesprek met Kendra op zoek gegaan naar de natuurlijke vijanden van vlooien en teken. Om de oorzaak aan te pakken.

Kendra is, een super leuke vrouw die samen met haar man alles achter zich had gelaten in Arizona om in Kansas een nieuw leven op te bouwen en een biologische boerderij te beginnen. Omdat ik natuurlijk veel over dieren en essentiële oliën weet hebben we samen afgesproken en heb ik haar in korte tijd veel mogen leren.

Maar zij leerde me ook wat…
Want hoewel ik altijd graag de oorzaak aanpak, besefte ik dat ik omtrent dit verhaal ook bezig was met symptoom bestrijding.
Teken beginnen in ons land een behoorlijk probleem te worden. Door de zachte winters en het ontbreken van natuurlijke vijanden nemen hun aantallen alleen maar toe. Ze worden gesignaleerd op plekken waar er vroeger geen teken waren en ze dragen nare ziektes bij zich als Lyme en Tekenencefalitis.
Wat me opvalt is dat iedereen bezig is met het bestrijden of van zich afhouden op zichzelf en hun dier van Teken en vlooien maar niemand met hoe we ze nu in toom kunnen houden. Hoe bestrijd je ze buiten voordat ze überhaupt in staat zijn om je te bijten. Aanpakken bij de bron dus.

Kendra vertelde me dat ze ongeveer één keer in de 7 jaar een uitbraak hebben van teken en weet je hoe ze dit aanpakken?
Met Parelhoenders! Parelhoenders zal je wel eens gezien hebben op de kinderboerderij of in de dierentuin. Ze komen van origine uit Afrika.

Ik heb wel vaker nagedacht over hoe we teken nu werkelijk kunnen aanpakken (zonder chemicaliën wat trouwens ook bijna niet te doen is). Maar ik liep altijd uit op een dood spoor.
Thuis gekomen heb ik de mogelijkheid bekeken of ook wij Parelhoenders kunnen gaan houden want ik vind ze ook wel mooi en we hebben toch al kippen. Maar ik stuitte op het feit dat ze nogal herrie kunnen maken. Hoewel we landelijk wonen hebben we aan beide zijden (Lintbebouwing) buren, dus dat moet ik dan nog even overleggen. Maar voor iedereen die flink wat grond heeft zou ik zeggen: schaf een toompje Parel hoenders aan 😀

Dus geïnspireerd ben ik toch nog maar eens verder gaan zoeken naar natuurlijke vijanden van deze vervelende insecten.

Ik stuitte op de nematoden ook wel aaltjes genoemd. Het zijn minuscuul kleine wormpjes (niet schadelijk voor ons of onze huisdieren) die via een lichaamsopening (mond of anus) het insect binnendringen waarna ze een bacterie uitscheiden die de vlo, larve of de teek doodt. In het dode insect ontwikkelt zich dan een nieuwe generatie nematoden.

In Amerika zijn ze hier weer wat verder mee en kun je de nematoden voor vlooien en teken al gewoon kopen, kijk maar eens bij onderstaande link.
http://www.arbico-organics.com/category/beneficial-nematodes

Er zijn nematoden te koop bij Ecostyle maar die zijn specifiek voor tuinproblemen als o.a naaktslakken, de taxus kever en emelten.

Op de Amerikaanse site vond ik dat de nematoden soort wel van belang blijkt te zijn. Zo werkt Steinernema carpocapsae het beste bij vlooien en Steinernema Feltiae het beste bij teken.

Inmiddels worden ze in Nederland ook wakker. Helaas is de berichtgeving hierover minimaal. Er valt volgens mij veel meer geld te verdienen aan chemische verdelgings- en bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken voor de omgeving of op het dier. En vergeet niet de medicijnen als je dan de pech hebt om geïnfecteerd te raken.

Aan de Universiteit in Wageningen zijn ze bezig met een onderzoek. Hoewel er in Amerika al veel onderzocht is moet Nederland altijd zelf nog even onderzoeken ;-).

Hieronder vind je het artikel

Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend.
http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Natuurlijke-bestrijding-van-teken-met-nematoden-veelbelovend.htm

Tot dus ver de natuurlijke vijanden.

Uiteraard neem ik ook zo mijn maatregelen want helemaal niets doen vind ik ook geen optie. Ik doe dat echter wel liever op een natuurlijke manier en dat doe ik inmiddels  nu 4,5 jaar met 3 katten en 2 honden.

Allereerst zorg ik dat mijn huis NIET aantrekkelijk is voor vervelden zoemers en springers maar wel voor ons ;-). Door regelmatig essentiële oliën te vernevelen waar ze een hekel aan hebben en schoon te maken met natuurlijke schoonmaak producten waar essentiële oliën aan zijn toegevoegd. Enkelvoudige essentiële oliën waar ik de beste ervaringen mee heb zijn o.a Citronella, Lemongrass, Eucalyptus Citrodora, Catnip, Geranium en T-tree (Melaleuca altenivolia) er zijn nog veel meer enkelvoudige essentiële oliën die afwerend werken maar met deze heb ik zelf de beste ervaring.

Daarnaast  smeer ik mijn huisdieren regelmatig in met essentiële oliën. Hoe vaak is afhankelijk van hoe hoog de druk is. Als het heel erg is doe ik het meestal om de 3 dagen  Ik gebruik hiervoor inmiddels de essentiële olie samenstellingen van animalEO omdat deze compleet veilig zijn bij dieren. Ik heb het nog niet hoeven doen maar weet dat ik deze oliën iedere dag zou kunnen geven als dat nodig zou zijn. De keuze van samenstellingen ten opzichte van enkelvoudige essentiële oliën heeft te maken met het feit dat samenstellingen dubbele voordelen hebben ten opzichte van enkelvoudige oliën en dat ze meestal minder heftig voor het dier zijn,  Away en Boost in a bottle voor honden en voor katten Kitty boost en Happy cat essentiële olie. Om paarden te helpen ondersteunen kun je Aroma boost en Away gebruiken.

Er wordt vaak beweerd dat als een dier meer last heeft dat ze dan altijd ook een verminderde weerstand hebben. En hoewel ik bij mijn zwakkere dieren altijd wel eerder bemerk dat ze ergens last van hebben, heb ik ook gezien dat je niet moet vergeten dat er ook zoiets is als omgevingsdruk. Bij heel veel zoemers en springers zal er altijd wel eentje doorheen komen. Denk maar aan jezelf als je buiten staat en het is vergeven van de knutten (onweersvliegjes). Dan kun je nog zo gezond zijn maar je wordt geheid gestoken als je geen maatregelen hebt getroffen. Desondanks kun je het immuunsysteem wel extra boosten met Aroma boost voor paarden en grote honden, Boost in a bottle voor honden, Kitty Boost voor katten en zelf voor onze kleinere dieren als vogels en konijnen is er Critterboost. Wil je meer weten over deze prachtige diervriendelijke samenstellingen dan kun je contact opnemen door een mailtje te sturen naar info@sassoe.nl

Er zijn dus meerdere manieren om die vervelende gasten op allerlei vlakken te lijf te gaan en dat zonder chemicaliën!

Hartegroet Saskia