Koken met essentiële oliën

Huidige pagina: Home / Mens en gezondheid / Koken met essentiële oliën
 Een heerlijke gezonde maaltijd met gebruik van essentiële oliën

Een heerlijke gezonde maaltijd met gebruik van essentiële oliën

Koken met essentiële oliën, Yhee or Nee?

Zoals een aantal van jullie al gemerkt hebben ben ik het pad op gegaan van het koken met essentiële oliën.

Waarom?

Eigenlijk puur uit nieuwsgierigheid. Onze Amerikaanse vrienden doen namelijk niets anders en de essentiële oliën die ik gebruik zijn Food grade gekeurd als voedsel additief, dat wil zeggen dat ze goedkeurt zijn om in voedsel te verwerken. Niet alle essentiële oliën zijn goedgekeurd, verderop volgt een opsomming. En ik dacht wie ben ik om dat in twijfel te trekken en buiten dat vind ik het reuze spannend en het blijkt ook nog super lekker te zijn. Dus ik ben op onderzoek uitgegaan. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: NIET alle essentiële oliën op de markt zijn geschikt voor consumptie, 98% van de essentiële oliën die verkocht worden op de markt zijn NIET geschikt om te consumeren. Zuivere Food grade essentiele olien kun je vinden bij wwwflorihana.com

Hoe zit dat dan als er toch op staat dat het bijvoorbeeld 100% natuurlijke essentiële olie is.

In Europa mag er “100% natuurlijk “ op staan als er minstens 5% zuivere essentiële olie in zit. De overige 95% mag synthetisch (lees chemisch) zijn wat het in veel gevallen ook is. Daarom hoor je ook vaak dat het niet werkt. Of zelfs dat mensen er last van krijgen (hoofdpijn misselijk). Je snapt dat deze essentiële oliën NIET geschikt zijn om in je eten te stoppen.

Waarom is het belangrijk dat deze essentiële oliën wel 100% zuiver zijn?

Veel bedrijven in de essentiële olie business verdunnen de oliën of lengen ze aan met chemicaliën om meer olie te kunnen verkopen. Veel van deze verdunners zijn giftig zoals SD40 alcohol, Propyleen glycol, diethylenephalate en andere chemische middelen.
Als je twijfelt over de zuiverheid van een essentiële olie dan kun je het GCMS analyse rapport opvragen. Hier staat precies in welke bestanddelen in de olie zitten. Vraag hoe en waar de planten groeien, zijn ze organisch of wordt er pesticide en kunstmest gebruikt tijdens het groei proces. Zijn de oliën verkregen door stoom distillatie of gewonnen door alcohol of carbon dioxide distillatie. Zijn de oliën op een lage temperatuur en lage druk gedestilleerd, langdurig of snel. Hoge druk kan de essentiële olie molecuul stuk maken en de smaak en het aroma verpesten.

Koken met essentiële oliën is dat wel veilig?

Koken met essentiële oliën lijkt iets nieuws maar ook dit is net als de oliën zelf al iets dat al veel langer bestaat. Het is alleen iets wat nu veel de aandacht krijgt ook omdat koks altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen en de essentiële oliën echt een hype aan het worden zijn. Dat het al zolang wordt gedaan wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het automatisch veilig is. Maar goed het is iets wat je mee kunt nemen.
Veel van de lezers zullen zich afvragen of het wel veilig is om in eten te stoppen. Het grappige is dat dit al massaal gebeurt. Denk maar aan pepermunt in tandpasta en kauwgom of citroen of sinaasappel in snoepjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Essentiële oliën zitten in veel meer dingen dan wij beseffen. Wat verdrietiger is en eigenlijk zorgelijk is dat de oliën dus ook chemisch worden nagemaakt en ook dat stoppen ze in ons voedsel. Persoonlijk maak ik mij daar meer zorgen om maar vooruit, dat is iedereen zijn eigen keus.

Terug naar de essentiële oliën. Hoe zit het dan met eventuele giftige inhoud stoffen?

Sommige essentiële oliën hebben giftige inhoud stofjes, bijvoorbeeld nootmuskaat. Nu niet meteen gillend wegrennen en roepen zie je wel. Lees even verder en maak dan een keuze of je het wel of niet zou willen proberen. Nootmuskaat bevat myristicin en elemicin en deze stofjes zijn beiden gedachten verruimend/hallucinerend zullen we maar zeggen.
Echter als je er maar een paar druppeltjes van neemt dan is er geen giftig effect. Het is zelfs zo dat de LD50 (dodelijke dosis voor de helft van de populatie) voor een gemiddelde volwassene 100ml nootmuskaat olie is. Dat is natuurlijk een enorme hoeveelheid. Zeker als je bedenkt dat in de meeste flesjes niet meer dan 5 a 15 ml essentiële olie zit. Ik vergelijk het altijd met aspirine of slaap tabletten, daar neemt men ook maar 1 tablet per keer van misschien 2. Maar we weten allemaal dat je niet een heel potje in een keer in moet nemen. Tenzij je natuurlijk bewust ervoor kiest naar de andere kant te gaan. Common sense noemen ze zoiets of je gezonde verstand gebruiken. Gebruik met beleid en met respect. Om voedsel een smaakje te geven zal niemand met zijn gezonde verstand zoveel in een keer gebruiken.

Dus hoe gebruik ik essentiële olie in de keuken

Heel erg spaarzaam. Want zoals jullie inmiddels wel zullen weten zijn essentiële oliën sterk geconcentreerd. Een mooi voorbeeld is dat er ongeveer 1000 kg tijm nodig is om 200 ml essentiële olie van tijm te krijgen. Wat ik inmiddels wel weet ook als je het stukje hierboven leest, is dat meer niet beter is. In voedsel worden de essentiële oliën maar heel spaarzaam gebruikt meestal 1 à 2 druppels en afgelopen week heb ik een dressing gemaakt waarbij van de essentiële oliën Basilicum, Tijm en Marjolein van iedere olie maar een tandenstoker dip nodig was. Zo weinig en echt het was voldoende.

12 Tips hoe ik essentiële olie in mijn keuken gebruik

 1. Ik bewaar de essentiële oliën op een koele donkere plek weg van hitte en licht. Meestal betekent dit de koelkast 😉
 2. Ik zorg dat je absoluut de beste kwaliteit essentiële olie hebt die er op de markt te krijgen is. En let op! Niet alle soorten essentiële oliën zijn geschikt om te gebruiken in de keuken. Om te koken gebruik ik de therapeutische olien van Florihana .
 3. Als ik ga werken met de essentiële oliën in de keuken, dan gebruik ik kommen van glas (keramiek kan ook). Essentiële oliën kunnen plastic beschadigen dus daarom gebruik ik geen plastic. In het begin heb ik de fout gemaakt om het in een plastic maatbeker te doen….ach ja, door schade en schande wordt je wijs 😉
 4. Ik draai het dopje meteen weer op je flesje na gebruik. Essentiële oliën kunnen namelijk vervliegen en oxideren als er te veel zuurstof bij komt.
 5. Omdat de essentiële oliën zo sterk zijn begin ik in het begin met heel weinig en ik voeg toe totdat ik de juiste smaak te pakken heb. Smaken verschillen nou eenmaal. Hoeveelheden zijn richtlijnen.
 6. Voor recepten van Citrus vruchten zoals, Citroen, Sinaasappel, Grapefruit en Mandarijn vervang ik de schil (zest) van 1 vrucht met 10 a 15 druppels van de essentiële olie. Daarna proef ik en voeg ik 1 druppel per keer toe indien nodig.
 7. Voor recepten waarbij ik minder dan een theelepel kruiden of specerij nodig heb dip ik een tanden stoker in de olie die ik wil gebruiken en dan roer ik de tandenstoker door het gerecht om te mengen met de rest van de ingrediënten.
 8. Sommige oliën zijn dik en anderen dun. Om te voorkomen dat ik te veel in een keer erin druppel (is me een keer overkomen met tijm in pasta saus) druppel ik het eerst op een lepeltje voordat ik het in de saus roer (soms vergeet ik dit).
 9. Als ik graag buiten de smaak ook de eigenschappen van de olie wil bewaren dan laat ik de olie niet uren mee koken. De essentiële olie vervliegt en hitte kan de inhoud stofjes vernietigen of beschadigen.
 10. Daarom voeg ik de meeste essentiële oliën pas tegen het einde van de kooktijd toe om zo veel mogelijk van de therapeutische waarde te behouden (lastig bij koekjes en taarten maar daar vind ik persoonlijk de smaak het allerbelangrijkst 😉 )
 11. Met Kruiden als Marjolein, Rozemarijn en Dille vervang ik 1 eetlepel van dit kruid door ½ of 1 druppel van dezelfde essentiële olie.
 12. Omdat Nootmuskaat en Gember zoveel sterker van smaak zijn dan de andere essentiële oliën ga ik de tanden stoker methode gebruiken zoals hierboven besproken. Blijven proeven is altijd handig 😉

10 redenen waarom ik essentiële oliën ben gaan gebruiken in de keuken

 1. Essentiële oliën schelen me tijd en geld
 2. Ik heb maar erg weinig nodig om geweldig lekker resultaat te krijgen
 3. Essentiële oliën blijven soms jaren goed (afhankelijk van de soort, Citrus oliën zijn ongeveer 1 jaar houdbaar). In vergelijk met gedroogde kruiden deze zijn maar beperkt houdbaar
 4. Ze geven een grote variëteit aan smaken aan geuren
 5. Essentiële oliën zijn erg lekker in mijn eten en in allerlei drankjes
 6. Ze zijn heel erg makkelijk mee te nemen dus onderweg kun je het ook heel gemakkelijk toevoegen aan eten of drinken. Zelf heb ik altijd citroen in mijn tas. Maakt een glas water heerlijk fris
 7. Essentiële oliën kunnen je lichaam, gezondheid en immuunsysteem helpen ondersteunen
 8. Essentiële oliën kunnen helpen afvalstoffen af te voeren
 9. Ze zijn erg rijk aan antioxidanten
 10. Essentiële oliën verhogen de kwaliteit van mijn maaltijd en hebben therapeutische waarden

En de hamvraag welke essentiële oliën heb ik inmiddels gebruikt in mijn keuken? Ik heb inmiddels gebruikt:

Citroen, Grapefruit ,Sinaasappel, Mandarijn, Limoen, Lavendel, Pepermunt, Tijm, Basilicum, Marjolein, Dille , Kaneel en Kruidnagel .

Essentiële oliën die ik in de zeer nabije toekomst wil gaan gebruiken zijn:

Rozemarijn, Gember, Roos, Ylang Ylang, Valeriaan, Bergamot, Vetiver, Spearmint, Romeinse camille,  Lemongrass en Jeneverbes.

Er valt nog genoeg te ontdekken zoals je kunt zien, Zo dus op de vraag koken met essentiële oliën Yheee or Neee. Kan ik volmondig roepen:

YHEEEEEEEEEEEEEEE

Tot de volgende keer, Saskia