Essentiële oliën

Huidige pagina: Home / Mens en gezondheid / Essentiële oliën

Beleef therapeutische essentiële oliën

Essentiële oliën zijn aromatische vloeistoffen die zitten in bloemen, struiken, bomen, wortels, harsen, en zaden. Deze oliën die ook wel bekend staan als de natuur’s levende energie bevatten inhoudsstoffen die resultaten geven. Therapeutisch kwalitatieve Essentiële oliën worden verkregen door middel van stoom distillatie en zijn sterk geconcentreerd. Ze zijn vele malen krachtiger dan gedroogde kruiden. Essentiële zijn oliën door de geschiedenis heen al duizenden jaren gebruikt en kunnen in ons moderne dagelijkse leven op verschillende manieren worden gebruikt of je het nu inhaleert of op de huid smeert.

Essentieel oliën zijn een waardevolle bron vanwege de uitgebreide toepassing mogelijkheden voor lichaam en geest.

Studies (www.pubmed.gov) laten zien dat essentieel oliën zowel lichamelijk als mentaal stimulerend zijn. In deze denkt men wel de essentiële oliën de missende link zijn in de wereld van de moderne medicijnen. Deze link verbind namelijk de Oosterse en westerse manier van overtuigingen en praktiseren om fysiek, mentaal en spiritueel welzijn te promoten.

 

Aroma Therapie

De Aroma therapie werkt met deze Essentiële oliën, ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd de oliën zijn sterk geconcentreerde planten kracht. De aroma therapie maakt vooral gebruik van de geuren maar ze kunnen ook worden ingezet om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te ondersteunen. Ze helpen de zelf genezing te bevorderen om zo het lichaam weer in balans te brengen en daarnaast versterken ze andere therapieën.

 

De oliën kunnen het lichaam op paar manieren beïnvloeden:

  • Psychologisch
  • Fysiologisch

Psychologisch Psychisch/mentaal

Als de geur wordt ingeademd worden de aroma’s naar het Limbische systeem van de hersenen gestuurd waar ze een directe werking hebben op de emoties en of gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend.

Fysiologisch Fysiek

Door inademing en massage komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor het door het hele lichaam wordt gestuurd. De toepassing is afhankelijk van de klacht of het probleem. Bij luchtwegproblemen vernevel ik de olie liever, omdat dit direct op het ademhalingsstelsel inwerkt.

Gebruik

Toepassingsgebieden kunnen zijn.

Huid en haar

Spijsvertering

Spieren en gewrichten

Hart en vaatstelsel

Luchtwegen

Zenuwstelsel

Hoe gebruik je de essentiële oliën

Een paar voorbeelden

Inhalatie

  • Inademing uit een flesje
  • verneveling via diffuser
  • Giet voorzichtig heet water in een kom voeg 1 druppel essentiële olie toe aan de kom water. Bedek je hoofd en de kom met een handdoek en adem diep en langzaam in.

Aanbrengen op de huid

  • Lichaam Massage
  • Easy Aroma Boost

PAS OP! Lees altijd het label voor de instructies voor je een essentiële olie aanbrengt. Essentiële oliën zijn erg krachtig en sommigen oliën kunnen irriterend voor de huid zijn. Gebruik daarom ALTIJD een plantaardige olie om essentiële oliën te verdunnen! Indien je essentiële oliën onverdund aanbrengt op de huid kun je het risico lopen dat je er op den duur hieper gevoelig voor wordt en de essentiële oliën zelfs in verdunde vorm niet meer kunt verdragen. Verdunnings- percentages kun je vinden voor mensen in het boek Aromecum. En verdunnings- percentages voor dieren (per diersoort anders) in het boek ADRII van dierenarts Melissa Shelton.

Volg voor meer informatie een van mijn workshops trainingen of webinars. Actuele data kun je vinden op mijn Facebook pagina Sassoe’s essentiële oliën voor mens en dier.