Richtlijnen voor het veilig gebruiken van de therapeutische essentiële oliën.

Goede therapeutische kwaliteit essentiële oliën zijn te koop bij: Silverlinde, Florihana en animalEO.

De “Do’s and Don’ts”

Therapeutisch kwalitatieve essentiële oliën zijn prachtig, ruiken heerlijk en kunnen heel veel op lichamelijk, geestelijk en spiritueel gebied. Echter “baat het niet dan schaadt het niet” gaat bij essentiële oliën NIET OP. Het zijn super geconcentreerde oliën en daardoor ook erg krachtig. Behandel ze dus daarop met RESPECT!!!

Verdiep je in de materie of vraag advies bij een therapeut. Bij voorkeur een die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Omdat een beroepsvereniging controle houdt op de kwaliteit van de therapeut. Scholing en nascholing zijn hierbij erg belangrijk. Zelf ben ik aangesloten bij de B.C.N.D. Informatie over deze beroepsvereniging is terug te vinden op deze site.

Boeken die jezelf kunt lezen zijn o.a:

  • Aromecum
  • Hemelse Geuren
  • Essentiële oliën voor hond en paard, Margriet Dudok van Heel
  • ADR II van dierenarts Melissa Shelton

0 – Ga direct naar de dokter bij ernstige ziektes en verwondingen.

0.1 – Ga niet zelf diagnosticeren en/of gebruik geen plantaardige producten voor aandoeningen die doktersadvies en behandeling vragen!!!

1  –  Hou altijd een fles plantaardige olie naar keuze of een plantaardige olie als olijfolie of zonnebloem olie in de buurt als je de essentiële oliën gebruikt. Plantaardige oliën verdunnen de essentiële olie als de huid naar aanvoelt en de huid geïrriteerd raakt. LET OP de plantaardige oliën verdunnen maar dit zorgt ook dat de essentiële oliën even goed nog worden opgenomen in het lichaam. Wil je het eraf was het dan met koud water en een natuurlijke zeep!

1.1 – Gevoeligheid van de oliën is erg persoonlijk. Maar kan ook ontstaan door essentiële oliën te veel onverdund te gebruiken!

1.2 – Indien de huid rood wordt of te warm, direct verdunnen met een plantaardige olie zonnebloem of olijfolie is ook goed. Of was het eraf met koud water en natuurlijke zeep!

1.3 – NIET WASSEN MET WARM WATER!

1.4 – Eén nieuwe essentiële olie per keer verdund aanbrengen op de huid en minstens 30 minuten wachten voordat je een nieuwe essentiële olie aanbrengt.

2  –  Zorg dat de flesjes met de essentiële goed dicht draait en dat je ze wegbergt op een koele donkere plek. Als je de oliën goed opbergt kun je ze vele jaren bewaren. Uitgezonderd Citrus oliën, deze zijn meestal niet langer houdbaar dan een jaar. Voor deze oliën geldt koel en donker bewaren des te meer.

3 –  Houd essentiële oliën buiten bereik van dieren en kinderen (zie voor volledige lijst contra indicaties).

4 – Gebruik geen essentiële oliën die rijk zijn aan menthol (zoals pepermunt) op de nek of het keel-gebied bij kinderen onder de 30 maanden (zie voor volledige lijst contra indicaties).

5 – Vermijd direct zonlicht bij:  Citroen, Bergamot, Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, en andere samengestelde oliën waar Citrus oliën inzitten. Deze kunnen huid irritatie veroorzaken of de huid donkerder maken als de huid wordt blootgesteld aan direct zonlicht of UV light binnen 3 tot 4 dagen na opbrengen (zie voor volledige lijst contra indicaties).

6 –  Houd de essentiële oliën weg bij de ogen en stop ze niet in de oren. Pas op met essentiële oliën en contactlenzen. Zorg dat de oliën niet op je handen zitten als je de contactlenzen aanraakt. Oliën die veel Fenolen in zich hebben zoals; Oregano, Helichrysum, Kaneel, Tijm, Kruidnagel, Lemongrass en Bergamot, kunnen de contactlenzen beschadigen en zo je ogen irriteren.

6.1 – Sommige oliën kunnen in de ogen prikken of gevoelig zijn voor andere gevoelige lichaamsdelen.

6.2 – Indien essentiële oliën per ongeluk toch in je ogen terecht komen, spoel dan direct met plantaardige olie zonnebloem of olijfolie (1 à 2 druppels). Raadpleeg hierna een dokter maar voorkom dat er water en of farmaceutische oogdruppels in de ogen worden gedaan. Dit maakt het erger en je kan je ogen beschadigen!!!

6.3 – Essentiële oliën niet gebruiken op huid die beschadigd is door chemische verbranding!

6.4 – Cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en/ of schoonmaakmiddelen met synthetische ingrediënten doordringen verschillende huidlagen. Vermijd olie op deze plekken aan te brengen omdat de chemicaliën dieper de huidlagen in kunnen trekken en in vet of de bloedsomloop terecht kunnen komen.

6.5 – Als het aanbrengen van essentiële oliën zorgt voor een naar gevoel, rode huid en of irritatie dan is dit vermoedelijk omdat de oliën gifstoffen, zware metalen, chemicaliën en parasieten uit het systeem werken. Kies ervoor om tijdelijk te stoppen om te voorkomen dat het lichaam te snel ontgift.

7 – Zwangere vrouwen moeten met een dokter of therapeut overleggen of de volgende oliën NIET gebruiken: o.a Clary Sage (Scharlei) , Salie, Idaho Tansy, Jeneverbes, Venkel, Wintergreen, Bonenkruid, Mirre, Tijm, Oregano, Kamfer, Thuya, Basilicum of Hysop.(zie voor volledige lijst contra indicaties).

8 – Mensen die onder doktersbehandeling staan, medicijnen gebruiken, een aandoening hebben, zwanger willen raken, zwanger zijn of borstvoeding geven, dienen advies te vragen aan een therapeut en of te overleggen met een arts voor gebruik van de essentiële oliën (zie voor volledige lijst contra indicaties).

8.1 – Mensen met epilepsie  en mensen met hoge bloeddruk moeten overleggen met een therapeut of de dokter voordat ze essentiële oliën gaan gebruiken. Oliën die sowieso af worden geraden om te gebruiken zijn Hyssop, Venkel, en Idaho Tansy olien (zie voor volledige lijst bij contra indicaties).

9 – Mensen met allergieën moeten eerst even testen op een klein stukje van de onderarm en 30 minuten wachten. Als er hierna geen reactie plaatsvindt, kun je het op andere plekken aanbrengen op het lichaam. De onderkant van de voeten is een van de veiligste en meest effectieve plekken om de essentiële oliën op aan te brengen.

10 – Beperk het vernevelen van een nieuwe essentiële olie tot 10 minuten per dag.

10.1 – De duur van het vernevelen hangt af van de grootte van de ruimte en de sterkte van de essentiële olie.

11 – Stop geen onverdunde essentiële oliën direct in badwater, gebruik een badgel of zout als basis om als drager te dienen voor het badwater.

12 – Essentiële oliën kunnen vlekken veroorzaken op de kleding, let dus op dat je niet morst en je handen wast.

13 – Essentiële oliën kunnen giftig zijn voor katten als ze niet zuiver, geschikt en er te veel wordt gebruikt! (net als alle chemische spray’s, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen). Als je niet zeker bent van de kwaliteit van de essentiële olie vernevel het dan in een ruimte waar de kat niet komt of laat de kat de ruimte weer in nadat de ruimte goed is gelucht. Doe dit altijd als je niet zeker bent of een essentiële olie kwaad kan bij een kat of geen ervaring hebt met de betreffende olie. Geef een kat altijd de gelegenheid een ruimte te verlaten als er essentiële oliën worden verneveld. Bij twijfel niet doen of kom onze cursus essentiële oliën en katten volgen.

14 – Bij essentiële oliën is het het allerbelangrijkste dat het om hoogwaardige kwalitatieve essentiële oliën gaat. Kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën zijn 100% zuiver, zonder toevoegingen, zijn niet verdund en worden onder lage druk, lage temperatuur gedestilleerd. Oliën die hier niet aan voldoen kunnen minder goed werkzaam zijn en in het slechtste geval kun je er zelfs ziek van worden.

15- Essentiële oliën en officiële CONTRA INDICATIES

15.1- De volgende essentiële oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap: Anijs, Basilicum, Ceder, Cipres, Ciste roos,Davana, Dille, Duizendblad, Heiligbloem, Hysop,Ijzerhard, Jeneverbes, Kalmoes, Kamfer, Karwij, Koriander,Kruidnagel, Marjolein,Mirre, Moerasspirea, Nootmuskaat, Oregano, Peterselie, Rozemarijn, Salie, Scharlei, Schoplavendel, Selderij, Tijm en de Zevenboom

15.2 – De volgende essentiële oliën worden afgeraden bij homeopatische behandelingen: Pepermunt, Kamille en Kamfer. dierenarts Melissa Shelton zegt dat dit een fabeltje is………

15.3 – De volgende essentiële oliën worden afgeraden bij kleine kinderen (onder de 6 jaar): Alsem, Arizonacipres, Basilicum, Bijvoet, Ceder, Citroenkruid, Eucalyptus globulus, Eucalyptus polybractia, Hennepnetel, Kamfer, Kaneelschors, Kattekruid, Komijn, Pepermunt, Nootmuskaat, Peterselie, Ravensara, Rozemarijn, Salie officinalis, Schoplavendel, Venkel (bitter).

15.4 – De volgende essentiële oliën worden afgeraden bij epilepsie: Rozemarijn, Salie, Venkel (bitter en zoet), Nootmuskaat, Ceder, Hysop en Kamfer.

15.5 – De volgende essentiële oliën kunnen huidirritaties veroorzaken: Anijs, Arnica, Basilicum, Bonekruid, Alle Citrus oliën, Ijzerhard, Kaneel, Komijn, Kruidnagel, Kruizemunt, Lemongrass, Nootmuskaat, Oregano, Rode tijm, Rozemarijn, T-tree (Melaleuca Alternifolia), Venkel, Pepermunt.

15.6 – De volgende essentiële oliën verhogen de gevoeligheid voor zonlicht: Duizendblad, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie, Petitgrain, Salie, Venkel, wortelzaad, alle Citrus oliën.

15.7 – De volgende essentiële oliën worden afgeraden bij hoge bloeddruk:Hysop, Rosemarijn, alle soorten of Salie en Tijm.

Disclaimer:  De informatie die hier gedeeld wordt is alleen bedoeld voor educatie. Deze producten zijn niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of   het  voorkomen van een ziekte. Iedereen die ziek is, een ziekte heeft of gewond is moet naar een arts. Het is niet de bedoeling dat men zelf diagnosticeren. De schrijver is niet verantwoordelijk voor misverstand, of misbruik van de informatie of daaraan gekoppelde verlies, schade of verwondingen veroorzaakt door vermeende directe of indirecte informatie in dit formulier. Men dient ten alle tijde zelf onderzoek te doen en zich te verdiepen in de materie.