Enkelvoudige essentiële oliën (singles)

Huidige pagina: Home / animalEO / Enkelvoudige essentiële oliën (singles)

Wat zijn essentiële oliën

Een essentiële olie is een sterk geconcentreerde, vloeibare, vluchtige, vaak aromatische en niet vette plantenkracht die terug te vinden is in zaden, schors, takken, stam, naalden, bladeren, wortels, bloemen, fruit, hars ect. Iedere plant heeft het, ongeacht of wij er nu essentiële olie van destilleren of niet. De olie gebruikt de plant namelijk om te overleven. Ik vergelijk het weleens met de weerstand/bloed van de plant want het brengt de plant bescherming, kracht en vitaliteit. Zo zijn planten niet alleen in staat om insecten naar zich toe te trekken (denk bijvoorbeeld aan heerlijk geurende bloemen als Roos en Geranium) maar ook om specifiek insecten aan te trekken ter bescherming. Daarnaast is een plant in staat om door middel van essentiële olie insecten af te stoten. Essentiële oliën zijn zelfs in staat de plant te helpen herstellen als het beschadigd is. En ze kunnen zelfs helpen om de temperatuur rond de plant te reguleren. Deze essentiële olie kunnen wij ook voor onszelf en onze dieren gebruiken door de plant te destilleren.

De Essentiële oliën zijn net zo divers als dat er planten, bomen en struiken zijn. De werking wordt bepaald door wel honderden verschillende inhoudsstoffen. Zo zie je dat tijm en oregano soortgelijke inhoudsstoffen hebben, namelijk fenolen, carvacol en thymol. Je ziet dan ook dat ze een soortelijke werking hebben (antibacterieel). Maar alle twee hebben ze ook hun eigen andere inhoudsstoffen. De hoeveelheid inhoudsstoffen samen met de verschillende inhoudsstoffen die per soort anders is, zorgt dat iedere olie van iedere soort (ja zelfs ondersoorten) een unieke werking heeft. Iedere plant heeft andere leefomstandigheden, andere uitdagingen en behoeften en zal daardoor ook andere inhoudsstoffen hebben. Elke soort olie kan wel 300 verschillende inhoudsstoffen bevatten.

Wat zijn enkelvoudige essentiële oliën?

Enkelvoudige essentiële oliën zijn de oliën van een specifieke plant, bloem, boom, wortel, zaad of hars. Alleen de essentiële olie van een specifieke plant zit dan in het flesje. Zoals bijvoorbeeld te zien is op de foto hiernaast waar Pepermunt olie in zit.

Balsem zilverspar (Fir) 

Abies balsamea

Balsam fir is een heeft een verfrissend en opbeurend aroma. Het wordt veel in massages gebruikt omdat het een verzachtend effect heeft op de spieren bijvoorbeeld voor na een stevige training sessie.

Eigenschappen:

Traditionally used for muscular aches and pains, the warm aroma of balsam fir soothes and rejuvenates body and mind. Known for supporting respiratory function,* this herbaceous oil can be diffused for aromatherapy or diluted with a carrier oil for topical application. Also believed to create an uplifting sense of well-being.

Informatie

 • Gebruik Humaan:
 • Vernevel tot 3 x daags 1 uur.  Direct uit flesje inademen,
 • Aanbrengen op de huid: Verdun 5 druppels essentiële olie in 10 ml drager olie.

Basil (Basilicum)

Ocimum basilicum

Basilicum heeft een sterk en pittig aroma dat verkwikkend is voor lichaam en geest. Als je het op de huid gebruikt kan het helpen mentaal op te frissen en helpen met concentreren. In een massage kan het ontspannend werken bij vermoeide en pijnlijke spieren.

Buiten bereik van kinderen houden en niet gebruiken bij baby’s en kleine kinderen.

Inhaling basil can refresh the mind and restores mental alertness, and may also sharpen your sense of smell. Also useful for fatigued or aching muscles, rub a few drops onto tense areas for relief.

How to Use

Apply to tip of nose, on temples and on location of stings and bites. For mental fatigue, inhale first, and then apply to crown of head, forehead, heart and navel.Dilution recommended for topical use. Dilute before using on sensitive areas such as the face, neck, genital area, etc. Keep out of reach of children. Avoid using on infants and very small children.

Informatie

 • Gebruik Humaan:
 • Vernevel tot  3 x daags 30 minuten of inhaleer direct uit het flesje.
 • Aanbrengen op de huid Verdun 5 druppels op 10 ml drager olie.
 • PAS OP! Niet gebruiken bij epilepsie!

Bergamot

Citrus bergamia

Bergamot essentiële olie heeft een lichte citrus geur die een ontspannend effect heeft om te helpen zelfvertrouwen te krijgen en op te beuren.

Caution: Bergamot is very photosensitive and should NOT be applied to skin that will be exposed to direct sunlight or ultraviolet light within 48 hours. If pregnant or under a doctor’s care, consult your physician.

Informatie

 • Gebruik humaan
 • Vernevel tot 3 x daags 1 uur, inhaleer direct uit het flesje.
 • Aanbrengen op de huid. Verdun 1 druppel essentiële olie met 1 druppel drager olie. Bij gevoelige huid. Verdun 5 druppels essentiële olie in 10 ml drager olie.
 • PAS OP! vermijd aanbrengen op de huid dat binnen 48 uur wordt blootgesteld aan de zon.

Cederwood (Cederhout)

Cedrus atlantica

Cederhout heeft een warm ceder aroma. Het is ontspannend en verzachtend als je het voor een massage gebruikt. Cederhout heeft een lange geschiedenis als ingrediënt in cosmetica producten voor een vette huid.

Topical: Apply 2-4 drops directly to desired area. Dilution not required, except for the most sensitive skin.

Aromatic: Diffuse up to 1 hour three times daily.

Caution: Keep out of reach of children. If pregnant, nursing, taking medication, or have a medical condition, consult a healthcare practitioner prior to use. Storage: Keep in a cool, dark place.

Informatie

 • Gebruik humaan
 • Vernevelen tot 3 x daags 1 uur, direct inademen uit het flesje.
 • Aanbrengen op de huid 5 druppels op 10 ml drager olie.

Cistus

Cistus ladanifer

Cistus essentiële olie komt van van een familie die ook wel Rock Rose wordt genoemd, deze familie staat bekend als hele mooie delicate struiken die honing achting ruiken. Men denkt dat dit de Bijbelse Rose van Sharon is. De geur is droog en houtachtig met een hars aroma. Cistus essentiële olie heeft vele kalmerende eigenschappen

Informatie

 • Gebruik humaan
 • Vernevel tot 3 x daags 1 uur, inhaleer direct uit het flesje.
 • Aanbrengen op de huid Verdun 5 druppels met 10 ml drager olie.

Clary Sage (Scharlei)

Salvia sclarea

Clary sage essentiële olie bevat natuurlijke oestrogenen. Het heeft een ontspannen warm en kruidig aroma dat zowel opbeurend als ontspannend is. Dit maakt deze olie een mooie keus  om een normaal en gezonde houding te hebben tijdens PMS. Het werkt ook ondersteunend voor vrouwen in de menopauze.

Mogelijke gevoeligheid van de huid. Indien zwanger of in behandeling van een dokter overleg dan eerst voor gebruik. Verdunning wordt aangeraden voor het aanbrengen op de huid vooral als je het aan wil brengen op het gezicht, de nek enz.. Buiten bereik van kinderen bewaren. Niet gebruiken bij baby’s en kinderen. Po

 

Informatie

 • Gebruik humaan.
 • Aanbrengen op de huid 5 druppels op 10 ml drager olie. Daarna aanbrengen op locatie b.v. Onderkant van de voeten, enkels, en polsen.
 • Vernevel, inhaleer direct uit het flesje.

Clove (Kruidnagel)

Syzgium aromaticum

Kruidnagel heeft een zoete specerij aroma dat stimulerend is. Het is een belangrijk ingrediënt in de Thieves samengestelde olie vanwege zijn geweldige immuunsysteem bevorderende eigenschappen. Kruidnagel zijn belangrijkste bestanddeel is Eugenol een element dat in de gebits- industrie wordt gebruikt om tandvlees te helpen verdoven.

Informatie

Copaiba Copaifera officinalis

Copaiba is de enige essentiële olie die wordt verkregen door de boom af te tappen. Het lijkt wel wat op hoe rubber en ahorn siroop wordt afgetapt. Als het eenmaal getapt is wordt het hars gedistilleerd tot een product dat een heldere olie is het heeft een rijk opbeurend houtachtig aroma. Historisch werd Copaiba gebruikt om te helpen gewrichts- ongemakken te verlichten en om het lichaam te helpen bij irritatie en verwondingen.

Informatie

Cypress (Cipres)

Cupressus sempervirens

Cypres heeft een fris kruidachtig maar ook een wat dennen achtig aroma wat verfrist hersteld. Het kan fijn zijn tijdens het verkoudheid seizoen en helpt het spijsvertering kanaal en luchtwegsysteem te ondersteunen daarnaast kan het ook helpen bij een vette of onrustige huid.

Cipres is een van de Raindrop Techniek oliën.

 

Informatie

Eucalyptus Globulus

Eucalyptus globulus heeft een frisse doordringende geur. Het bevat een hoog gehalte aan de inhoudsstof Euganeol een hoofd ingrediënt in vele mondwaters. Aangebracht op de huid wordt het veel gebruikt om het luchtweg systeem te ondersteunen en de spieren te verzachten na het sporten.

Informatie

Eucalyptus Citriodora

Is de meest insect werende van de Eucalyptus soorten. Maar is daarnaast ook geweldig voor het elimineren van vieze geurtjes en natuurlijk ook weldadig voor de luchtwegen.

Informatie

Fennel (Venkel)

Foeniculum vulgare

Venkel heeft een zoete aarde anijs- achtig aroma dat vitaliseert balanceert en energie kan geven en een heerlijke olie is om de spijsvertering te ondersteunen.

Informatie

Frankincense (Wierook)

Boswellia carteri

Frankincense heeft een zoet warm balsamiek aroma het is mentaal stimulerend en opbeurend. Frankincense is ook een waardevol ingrediënt in huidproducten voor de oudere en droge huid. De oude Egyptenaren gebruikte het voor herstellende maskers.

Informatie

Geranium

Pelargonium graveolens

Geranium heeft een heerlijke opbeurend kalmerend bloemige geur. Het is uitstekend voor de huid. Traditioneel werd het gebruikt om het zenuwstelsel en de bloedsomloop te stimuleren. Een groot deel van zijn kracht ligt in het revitaliseren van lichaams-weefsel.

Informatie

Ginger (Gember)

Zingiber officinale

Gember heeft een warme specerij geur die energie geeft. Gember is een ondersteuner van het spijsverteringskanaal en wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt.

Informatie

Grapefruit

Citrus paradisi

Grapefruit heeft een fris citrus aroma die energie geeft en opbeurend is. Het is rijk aan het krachtige bestanddeel en antioxidant d-limoneen. het is goed voor de huid en heeft net als veel koud geperste citrus geuren een uniek vet beïnvloedende eigenschap.

Informatie

Helichrysum

Helichriysum italicum

Helichrysum heeft een fris aarde en kruidachtig aroma.

Informatie

Anijs (Anise))

Pimpinella anisum

 

Informatie

Juniper (Jeneverbes)

Juniperus communis

 

Informatie

Lavendel

Lavandula angustifolia

Lavendel heeft een zoet bloemig fris en kruidig aroma wat verfrissend is en verzachtend. Omdat het een van de meest veelzijdigste essentiële oliën is zou iedereen een flesje Lavendel olie in huis moeten hebben. Lavendel staat hoog aangeschreven voor huid en schoonheid.

 

Informatie

Lemon (Citroen)

Citrus Limon

Citroen heeft een krachtige schone reinigende citrus geur die ravitaillerend is en opbeurend. Het bevat tot 68% d-limoneen een krachtig antioxidant. Niet voor niets vind je het in veel schoonmaak producten. Citroen is een krachtige reiniger en ontvetter.

Informatie

Lemongrass

Cymbopogon flexuosus

Lemongras heeft een light fris en citrus aroma en aarde achtige ondertonen. Verfrissend, verjongend stimulerend en balancerend inspireert het en helpt het te kunnen concentreren.

Informatie

Lime (Limoen)

Citrus latifolia

Men denkt dat Limoen van oorsprong uit Maleisië afkomstig is en in de West Indies is geïntroduceerd door Columbus tijdens zijn 2e reis. Limoen is historisch gezien altijd gebruikt om het spijsverterings- kanaal te ondersteunen samen met vele andere traditionele doeleinden.

Informatie

Marjoram (Marjolein)

Marjolein is een kalmerende olie het heeft een verwarmend effect op zowel het lichaam als de geest. Het kan gespannen spieren helpen verzachten na beweging en kan bijdragen bij simpele nerveuze spanning van alle dag.

Informatie

Melaleuca Alternifolia (T-Tree)

T-Tree wordt hoog gewaardeerd om zijn vele toepassingen.Het kan bijdragen aan de huid. Bij alle oliën is het van het grootste belang dat je de therapeutische kwaliteit hebt. Bij Melaleuca alternifolia (T-Tree) lijkt dit extra van belang te zijn omdat er veel valse T-Tree op de markt is. Er is maar liefst 300% meer T-Tree (Melaleuca alternifolia) op de markt als dat er wordt geproduceerd.

Informatie

Melissa (Citroen Melisse)

Melissa officinalis

Melisse heeft een licht frisse citroen geur die versterkt en gerevitaliseerd Tegelijkertijd is het verzachtend en kalmerend. Verschillende studies laten zien dat Melisse kan bijdrage aan de huid. het is erg verzachtend tijdens de wintermaanden.

 

Informatie

Myrrh (Mirre)

Commipihora myrrha

Myrrh heeft een rijk rook achtig balsamic aroma dat zuiverend herstellend revitaliserend en opwekkend is. Vandaag de dag wordt Mirre veel gebruikt in mond hygiëne producten.

Informatie

Ocotea

Ocotea quixos

Gewonnen van de Ecuadoraanse boom Ocotea heeft deze olie hoge hoeveelheden aan de inhoud stof alpha humulene deze inhoudsstof kan helpen bij de natuurlijke reactie van het lichaam op irritatie en ongemakken.

Pas op: mogelijke huid gevoeligheid. buiten bereik van kinderen bewaren. Indien zwanger bent, borst voeding geeft ,op medicatie staat of indien u een medici aandoening heeft overleg dan met u arts voordat u deze olie gaat gebruiken.

Informatie

Orange (Sinaasappel)

Citrus sinensis

Sinaas appel heeft een rijke citrus geur die opbeurt en kalmerend is. Het is rijk aan de krachtige inhoud stof D-limoneen

Informatie

Oregano

Oregano heeft een krachtig en pittig aroma dat kan helpen bij gevoelens van veiligheid.

Informatie

Palo Santo

Bursera graveolens

Net als wierook staat Palo santo bekend als spirituele olie die traditioneel werd gebruikt door de Inca’s om de geest te zuiveren van negatieve energie. Palo santo is Spaans voor Heilig hout.

Informatie

Patchouli

Pogostemon cabin

Patchouli word ook wel de geur van de sixties genoemd. Met een muskus aarde exotisch aroma. Het is erg bevorderlijk voor de huid het helpt de huid minder te rimpelen.

Informatie

 • 15 ml

Pepermint (Pepermunt)

Mentha piperita

Pepermunt heeft een sterk schoon fris munt aroma en is een van de oudste en hoogst in aanzien staande essentiële oliën.

 

Informatie

Rose (Roos)

Rosa damascena

Roos heeft een mooie sterke zoete bloemen geur die bedwelmend en romantisch is. Het wordt al duizende jaren gebruikt voor de huid het is perfect voor de droge en ouder wordende huid.

Informatie

Roman Chamomile (Romeinse kamille)

Chamaemelum nobile

Romeinse kamille heeft een warm, zoet en kruidig aroma wat kalmerend is voor het lichaam en de geest. Romeinse kamille is ook heilzaam als je het toevoegt aan een massage olie. Het geeft verlichting aan gestreste spieren na sporten.

Informatie

Rosemary (Rozemarijn)

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn heeft een frisse kruidige en zoet aroma. Het is een stimulerende olie. Het kan helpen om mentaal wat meer Allert te worden als men vermoeid is.

Informatie

Zwarte Peper

Piper Nigrem

Zwarte peper kan bevorderend zijn voor de spijsvertering, circulatie, concentratie, omluchtwegen te stimuleren en kan helpen angst te verminderen en moed te bevorderen..

Informatie

Blauwe Cypres

Callitris intratropica

Ondersteund de luchtwegen en huid. Is kalmerend, aardend en ondersteund zelfvertrouwen.

Informatie

Sandelwood (Sandelhout)

Sanatalum album

Traditioneel wordt sandelhout is religieuse ceremonies en voor meditatie gebruikt. Het is opbeurend en ontspannend. Het wordt in huidproducten gebruikt voor zijn eigenschappen om vocht te kunnen reguleren en te normaliseren in de huid. Momenteel niet beschikbaar

Informatie

 • 5 ml

Spearmint (Aarmunt)

Mentha spicata

Aarmunt is zachter dan Pepermunt en is rijk aan antioxidanten het helpt het luchtweg en zenuwstelsel te ondersteunen.

Informatie

Tangerine (Mandarijn)

Citrus reticulata

Een heerlijke olie die helpt op te beuren en een gevoel van veiligheid geeft. Mandarijn is ook rijk aan de inhoud stof en antioxidant d-Limoneen

Informatie

Thyme (Tijm)

Thymus vulgaris

Tijm heeft een pittig warm en kruidig aroma wat erg krachtig is en doordringend. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt en bevat hoge concentraties van de inhoud stof Thymol. Dit is een van de sterkste antioxidanten die men kent.

Informatie

Valerian (Valeriaan)

Valeriana officinalis

Valeriaan wortel wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn kalmerende aardende en emotioneel balancerende eigenschappen. De afgelopen 30 jaar is het uitvoerig getest op zijn ontspannende eigenschappen.

Informatie

Vetiver

Vetiveria zizanoides

Vetiver is psychologisch aardend, kalmerend en stabiliserend.

Informatie

 • 5 ml

Kattenkruid

Nepeta cataria

Kattenkruid staat erom bekend dat katten er high van kunnen worden. Er wordt beweerd dat dit genetisch is zelf vermoed ik dat het ook te maken heeft met welke ondersoort je te maken hebt. Het wordt in ieder geval veroorzaakt door het stofje Nepetalactone. Wat niet veel mensen weten is dat Kattenkruid essentiële olie ook insecten werend is kalmerend ontspannend en opbeurend en dat het kan ondersteunen bij pijn.

Informatie

Ylang Ylang

Cananga odorata

Ylang Ylang is zoet, zacht en heeft een bloemige geur. Ylang Ylang is uitermate effectief in kalmeren. Het helpt ontspannen en kan helpen om gevoelens van boosheid spanning en irritatie los te laten.

Informatie