Als je opgeeft weet je nooit hoe dicht je bij je einddoel bent

Als je opgeeft weet je nooit hoe dicht je bij je einddoel bent

Net heb ik een superlief filmpje gezien over een lammetje dat met vallen en opstaan in een tijdsbestek van 3 weken leert lopen (erg lang voor een lammetje wat eigenlijk direct moet kunnen lopen).

En terwijl ik het bekijk zie ik de overeenkomsten met essentiële oliën en het gebruik ervan. Jawel hahaha ik zie het in alles (OK, OK een beetje nerdy hahaha).

Vooral wanneer mensen zeggen dat het niet werkt of dat ze toch niet het gewenste resultaat krijgen wat ze verwacht hadden. “Ik heb alles al geprobeerd maar niets helpt” …….Of men stopt gewoon omdat het niet snel genoeg gaat, allemaal niet uitkomt, te veel moeite is, men vergeet het of weet het beter…..

Dit is overigens niet iets wat je alleen bij essentiële oliën ziet, we zien het bij alle complementaire geneeswijzen en zelfs bij de reguliere dierenarts. Als assistente heb ik vaak meegemaakt dat de eigenaar antibiotica kreeg voorgeschreven voor het oog van de kat en dat een week later op de vervolgafspraak er werd gezegd dat de antibiotica niet werkte. Ik wist meteen of het aan de antibiotica lag of dat de eigenaar niet het advies had opgevolgd van de dierenarts wanneer ik het tubetje zag wat maar half leeg was en er geen andere tubetjes bij waren gehaald……Er moet dan namelijk minimaal 2 x maar het liefste 4 x per dag gezalfd worden. Het is dan maar wat makkelijk om te zeggen dat het aan de antibiotica ligt in plaats van toe te geven dat jezelf niet gedaan hebt wat je had moeten doen…..

Anyway we dwalen af.

De verwachting daar zit vaak de bottleneck. Het werkt maar niet vanzelf net als met de antibiotica zal je er ook wat voor moeten doen. Men heeft inmiddels zoveel over deze prachtige oliën gehoord dat ze vaak magisch lijken, van een andere planeet en er een verwachting wordt gecreëerd alsof het allemaal maar vanzelf gaat als je ze gebruikt. In mijn ogen een verwachting die niet reëel is.

Chronische aandoeningen zijn daar een mooi voorbeeld van. Iets wat versleten of echt kapot is kan ook een essentiële olie niet herstellen. Wel kan het verlichting brengen. Zo kan het dat je dier reguliere medicatie nodig heeft (denk bijvoorbeeld aan pijnstilling of hormonale aandoeningen) maar je wil van de reguliere medicatie af. Soms is dit echter gewoon niet mogelijk. Maar wat wel kan is dat je (indien je de essentiële olie samenstellingen van dierenarts Melissa Shelton gebruikt) de oliën naast de reguliere medicatie kunt inzetten. Bijwerkingen van de reguliere middelen kunnen hierdoor worden verminderd en met een beetje geluk kun je met de medicatie naar beneden. Een mooi voorbeeld hiervan is onze eigen hond Onni die een te langzaam werkende schildklier heeft en daar reguliere medicijnen voor krijgt (tabletjes). Hier komt hij gewoon nooit meer van af. Maar wat we voor elkaar hebben gekregen is door continue aanpassen en bijstellen van de oliën hij naar beneden is gegaan van 2 x per dag ¾ tablet naar 1 x ½ tablet en 1 x ¼ tablet. Dit is besloten na bloedonderzoek door de dierenarts! LET OP medicatie aanpassing altijd in overleg met je dierenarts.

Ook essentiële oliën hebben hun limiet in wat ze kunnen, hoeveel wetenschappelijke studies je daar ook tegen over zet. Vaak denkt men dat het aan de kwaliteit ligt waardoor “het niet of niet goed genoeg werkt” en hoewel dit  zeker een niet mis te verstane factor is, zijn er nog heel wat dingen die er voor kunnen zorgen dat je niet het gewenste resultaat krijgt.

Doorzetten, volhouden en niet te snel denken dat het niet werkt is er daar een hele belangrijke van. Wat een hopeloze situatie leek bij het lammetje komt toch goed door doorzettingsvermogen, niet alleen van het lammetje (dat is overlevingsinstinct) maar vooral door de verzorgers. De verzorgers die het lam de ruimte en tijd geven om te herstellen. Ze zien ieder klein mini stapje. Ook al is het klein. Ook al gaat het met vallen en opstaan.

Zo gaat het ook met het gebruik van essentiële oliën.

Het gaat hand in hand met het niet op zoek gaan naar de oorzaak, geen of te weinig maatregelen nemen, met een olie die niet geschikt is en daarboven op niet op de juiste wijze en/of met de juiste frequentie wordt toegepast. Het is een kunst om te zien wanneer je je plan moet aanpassen. Wanneer je een stapje harder moet of juist moet minderen. Wellicht ook een andere olie die meer geschikt is voor DAT specifieke dier. Of wanneer iets echt niet werkt nog een keer evalueren en kiezen voor een andere aanpak (en ja, dat kan ook zijn dat er tijdelijk reguliere medicatie nodig is of je een therapeut moet inschakelen om op zoek te gaan naar de oorzaak)

We zijn namelijk allemaal anders. Niet alleen wij maar ook de dieren hebben allemaal een andere stofwisseling en behoeftes. Daarnaast zijn er meer dan 300 verschillende enkelvoudige essentiële oliën en ontelbare blends. Daar zit er echt wel een bij die werkt. Soms werkt een olie binnen een paar seconden maar soms duurt het ook langer tot zelfs wel een jaar en langer voor het gewenste resultaat. Soms moet je blij zijn met ieder stapje voorwaarts soms hersteld het volledig.

Het punt blijft als je opgeeft weet je nooit hoe dicht je bij je einddoel was…

Heb je hulp nodig?

Loop je vast?

Kun je dat extra steuntje in de rug gebruiken om te overleggen? (hierin kan ik ook bepalen of je hulp nodig hebt van de dierenarts of er een anamnese nodig is om de oorzaak te achterhalen)

Eenmalig of zo vaak als je wil (intake is gratis).

Dat kan. Ik ben mentor, coach en begeleid van de beginnende gebruiker tot de gevorderde therapeut (nationaal en inmiddels ook internationaal).

Indien nodig kan er een anamnese worden afgenomen om de oorzaak te achterhalen.

Wacht niet te lang, hoe langer het probleem zich voordoet hoe moeilijker het is om op te lossen!

Ps, Ook ik heb een mentor : dierenarts Melissa Shelton.

En ook ik zoek hulp bij mijn collega’s als ik er zelf niet uit kom bij mijn eigen dieren (dat heet je blinde vlek kennen en iedereen heeft er één). Kortom, durf hulp te vragen!

 

Voor meer Informatie over mijn praktijk kun je terugvinden op www.sassoe.nl

Tarieven voor coaching en begeleiding kun je terugvinden op www.sassoeshop.nl

 

Sassoe

Aromatherapeut voor honden en paarden

Specialist aromatherapie katten en vogels

Dierenartsassistente

Gedragstherapeut voor paarden

Reikimaster

 

Ps de foto’s zijn van een filmpje van Edgar’s Mission Farm Sanctuary uit Australië.

Voor meer info en of donaties kun je gaan naar www.edgarsmission.org.au