Het mooiste paardenmoment van 2014

Chaira

Mijn speciaalste moment bestaat eigenlijk uit 2 momenten, maar wel met hetzelfde paard: Chaira het paard van Marielle Renckens. Dit paard heeft op zijn zachtst gezegd nogal wat meegemaakt. De dag vóór een Raindrop Techniek workshop zou zij nog een Raindrop van mij krijgen.

Meestal probeer ik foto’s te maken maar die dag had ik op de een of andere manier het gevoel dat ik mijn telefoon in de keuken moest laten. Ik negeer dat soort gevoelens niet dus zonder camera ging ik met Marielle aan de gang.

Marielle had me al eens verteld dat er af een toe een traan uit Chaira haar ogen viel alsof ze huilde. Sceptisch als ik ben wist ik even niet wat ik ervan moest maken. Toen we haar gingen halen gebeurde dit inderdaad en uit haar rechter oog kwam wat vocht. Ik kon op dat moment niet bepalen of het een traan was. Maar wat er tijdens de Raindrop gebeurde kon ik niet ontkennen.

De Raindrop helpt buiten fysiek loslaten ook om emotioneel los te laten. Op papier kon Chaira dit dus wel gebruiken. Tijdens de Raindrop begon Chaira te huilen en met huilen bedoel ik echt huilen. Niet met geluid maar met tranen en tranen die uit alletwee haar ogen kwamen biggelen. En niet één maar achter elkaar door, het leek niet te stoppen. Niet een beetje vocht neeeee echt tranen die op de grond vielen. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven.

En als gedragstherapeut probeer ik er een verklaring voor te vinden maar weet ik inmiddels ook dat dieren dezelfde emoties hebben als ons. Dus waarom zou een dier niet kunnen huilen en wij wel? Als gevoelsmens voelde ik en ook Marielle dat dit echt huilen was. Verbijsterd waren we alletwee. Normaal duurt een Raindrop ook 30 minuten en soms langer als het dier het nodig heeft. Met Chaira zijn we anderhalf uur bezig geweest!

Natuurlijk wilde ik hier foto’s van maar het voelde voor mij als een privé moment voor Chaira. Eindelijk was ze in staat om het verleden los te laten. Daar wil je geen pottekijkers bij ;-). Op een bepaald moment stond Marielle Chaira te troosten en zei tegen mij dat ik mijn camera maar moest halen. Omdat het haar paard is en zij dit het beste kon inschatten ging ik akkoord en ik ging mijn camera halen.

Drie keer raden wat er gebeurde……..Toen ik de foto wilde maken was mijn batterij in één klap LEEG!!!! (hij was opgeladen toen ik van huis vertrok).
Ok duidelijk 😉 ik mocht geen foto nemen. Ik heb dus geen bewijs, geen foto, geen filmpje. Iedereen die dit leest moet het maar van ons aannemen. Wij weten wat we gezien en gevoeld hebben. En het was heel heel erg speciaal.

De dag erop was de Raindrop workshop en we laten de paarden altijd zelf bepalen wie een Raindrop krijgt. Groot was onze verbazing toen Chaira zich weer aandiende want ze was tenslotte al de dag ervoor geweest. We dachten dat het ongeveer hetzelfde zou gaan maar niets was minder waar. Ze genoot met volle teugen en het was een Raindrop als alle anderen. Er werd niet gehuild. En op zichzelf is dat niet raar als wij namelijk iets hebben losgelaten en ergens om gehuild hebben dan is het vaak ook klaar.Het lucht op, klaart de lucht en vaak heb je daarna niet nog eens de behoefte om te huilen.

Wat wel bijzonder was was de foto (jawel nu wel) die mijn man van ons maakte tijdens de Raindrop workshop. Terwijl ik haar behandel zie je een regenboog lopen van haar ogen naar mijn gezicht. De gevoelens die er die dag waren zijn weerspiegeld in de regenboog.

Mijn mooiste momenten van 2014.

Super dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Met dank aan Chaira en Mariëlle Renckens!