Aromatherapie

Huidige pagina: Home / Paardenwelzijn / Aromatherapie

Essentiële oliën, ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën zijn sterk geconcentreerde planten kracht. De Essentiële oliën worden gewonnen van bomen, planten bloemen struiken zaden en wortels. Doormiddel van distilleren of koude persing. De aroma therapie maakt vooral gebruik van de geuren maar ze kunnen ook worden ingezet om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. Ze helpen de zelfgenezing te bevorderen om zo het lichaam weer in balans te brengen.

daarnaast versterken ze andere therapieën.

Hoofdmethode om de oliën toe te passen

  • Inademing via cupping, verneveling via diffuser, steentje of humane verdamping
  • Huid/haren via massage, petting of Easy Raindrop Techniek
  • Inname

Dit kan je dier op een paar manieren beïnvloeden:

  • Psychologisch
  • Fysiologisch
  • Energetisch

Psychologisch

Als de geur wordt ingeademd worden de aroma’s naar het Limbische systeem van de hersenen gestuurd waar ze een directe werking hebben op de emoties en of gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend.

Fysiek

Door inademing, massage en inname komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor het door het hele lichaam wordt gestuurd. De toepassing is afhankelijk van de klacht of het probleem. Bij luchtwegproblemen vernevel ik de olie liever, omdat dit direct op het ademhalingsstelsel inwerkt. Massage kan ook maar werkt minder snel. Bij koliek kun je ook voor massage of inname kiezen of allebei. Dit is afhankelijk van de ernst van de klacht. Zorg ervoor dat je altijd eerst de dierenarts belt!

Energetisch

Essentiël oliën zijn in staat om de aura te beschermen en zo negatieve energie buiten de deur te houden en de eigen energie bij zich zelf te houden. Bij dieren kun je denken aan getraumatiseerde dieren die onze goede bedoelingen als negatief ervaren of eigenaren die graag iets willen b.v. trailerladen en hun energie projecteren op het dier waardoor het juist mis gaat. Door sterke aarding zijn de dieren ook in staat om hun eigen energie bij zichzelf te houden.

[/cm

Werkwijze 1

Dieren en dus ook paarden “weten” welke olie zij nodig hebben. Aan de hand van 5 oliën die ik op basis van het vragenformulier heb uitgekozen laat ik het paard dan kiezen welke olie deze het lekkerste vind. Als het paard behoefte heeft aan een olie zal hij langer bij deze olie blijven ruiken (soms zelfs proberen op te likken of eten) dan wanneer hij de olie minder lekker vindt. Als tegenhanger wordt nog een olie uitgekozen die niet bij de klachten past. Tot nog toe heeft elk paard deze afgewezen. De uitgekozen olie kan dan gebruikt worden de gedragsproblemen verder aan te pakken of

te helpen ondersteunen bij fysieke klachten.

Werkwijze 2

De Raindrop techniek

Bij de Raindrop techniek kan men de werkwijze als hierboven staat beschreven toepassen.

Echter de Raindrop Massage Techniek is zo ontwikkeld dat de verschillende  essentiële oliën elkaar versterken in de toepassing als zodanig dat ik de paarden dan ook meestal niet kiezen bij de Raindrop Techniek. Dit is een totaal behandeling.